Sådan sikrer du nøjagtighed med din præcisionsvægt

Når du arbejder i et laboratorie, er der ikke meget plads til at være sløset. For det kræver præcision, hvis du vil være sikker på, at du ender med pålidelige tal at arbejde med. Når dine arbejdsopgaver indebærer at veje ting, så er det derfor også vigtigt, at du har en præcisionsvægt, du kan stole på. Så hvordan sikrer du egentlig, at du kan det?

Vælg den rigtige analysevægt

I første omgang er du nødt til at være sikker på, at du har fat i det rigtige udstyr, hvis du vil kunne stole på dine resultater. Derfor handler det også i høj grad om, at du skal have fundet den rigtige præcisionsvægt til formålet.

For det er naturligvis forskelligt, hvor store udsving man er villige til at acceptere – selv i et laboratorie. Du kan nemlig være helt sikker på, at der ikke er små støvfnug, der kan give mindre udsving, medmindre du har et fuldstændigt kontrolleret miljø.

Det er muligt at få gode og meget nøjagtige modeller, som giver dig pålidelige vejninger helt ned til 0,01 gram. Ofte vil det altså give mere end rigeligt nøjagtighed. Skulle du have behov for mere, kan du dog også vælge en model med pålidelighed helt ned til 0,001 gram. Du skal altså bare vælge det rigtige, hvis du vil være på den sikre side.

Få mulighed for ekstern kalibrering

Du vil formentlig også få behov for at kalibrere, når du skal veje noget. I så fald kan du altså have glæde af en model, der giver dig mulighed for at kalibrere ekstern. Sådan kan du nemlig altså sikre, at apparatet er klar til at blive brugt, inden du begynder at veje noget.

Dette vil også være en hjælp, hvis der skulle være små ting, der påvirker de endelige resultater, du får.