Sådan vasker du tøj

Tøjvask er for mange ligetil, men de fleste må også erkende, at da de skulle stå for det selv, så skulle det lige tillæres. Derfor har vi valgt at lave denne artikel, så du kan blive hjulpet på vej, hvis du ikke helt har styr på hvordan du skal vaske tøj endnu. I artiklen vil du finde information om, hvordan du skal sortere dit tøj, hvordan du lærer hvor varmt det må vaskes, og hvad der må komme i tørretumbleren.

Adskil tøjet afhængig af farve

Det vigtigste at huske, når du vasker tøj, er at adskille det hvide fra det farvede tøj. Dette vil hjælpe med at forhindre, at farverne bløder ud og ødelægger dit tøj. Hvis du f.eks. tager en ny t-shirt, som er i en markant rød farve, og vasker den sammen med en hvid t-shirt, så vil du hurtigt opdage, at noget er galt. Dette vil typisk resultere i at restfarver fra den røde t-shirt vil løbe ud i vandet, og derved misfarve den hvide t-shirt.

Husk at vaske i korrekt temperatur

Udover at sørge for at sortere dit tøj efter farve, så er det vigtigt, at du vasker det i den korrekte temperatur. Meget tøj vil krympe, hvis det bliver vasket ved for høje temperaturer. Dette kan derfor resultere i, at du ikke længere kan passe dit tøj, eller at det sidder mærkeligt.

For at finde ud af hvor varmt du må vaske dit tøj, så kan du altid læse vaskevejledningen, som sidder på indersiden af det. Der sidder typisk et lille mærkat eller en lille ‘flap’, hvorpå der står hvad det kan holde til.

Undlad at smide alt tøj i tørretumbleren

Hvis du er så privilegeret at have adgang til en tørretumbler, eller måske den bedste vaskemaskine med tørretumbler indbygget, så skal du ikke blindt smide dit tøj heri. Selvom det er rart at få tørret sit tøj hurtigt, så kan det hurtigt resultere i, at du ødelægger dit tøj.

Vi anbefaler, at du kun smider ting som strømper, undertøj, sengetøj og håndklæder i din tørretumbler. Dette skyldes, at det sagtens kan holde til at blive tæsket rundt i varmen.

Hvis du absolut gerne vil smide dit normale tøj derind også, så anbefales det, at du først gør det når det har noget tid på bagen. Helt nyt tøj vil typisk blive ødelagt, hvor ældre tøj har “sat” sig, og derfor som udgangspunkt ikke vil ændre form, eller på anden måde blive ødelagt af tørretumbleren.