Hvornår kontakter man en begravelsesforretning?

Det kan virke som et fjollet spørgsmål. For man kontakter naturligvis en begravelsesforretning, så snart der er indtruffet et dødsfald, ikke? Jo. Sådan vil det typisk være. Men for den syge eller ældre person kan det også være aktuelt at kontakte begravelsesforretningen inden døden kommer.

Det kan skyldes mange ting, men oftest skyldes det, at personen gerne vil have indflydelse på sin egen begravelse.

Kender du Min Sidste Vilje?

Netop fordi at mange ønsker indflydelse på deres begravelse, planlægger de deres begravelse ved at udfylde Min Sidste Vilje. Hos vores egen begravelsesforretning i Vejen, er det normalt, at personer henvender sig med ønsket om at ”tage herfra” på den måde, de selv ønsker det. Ved at udfylde dokumentet Min Sidste Vilje – enten digitalt eller ved at udskrive det og gemme – kan man angive, om man f.eks. ønsker bestemte sange eller salmer, om man vil begraves i noget særligt tøj og meget mere. Har man ønsker til askespredning, er det også heri dokumentet, man kan angive det. På den måde kan man selv sætte sit præg på den måde, man siger farvel til verden på.

Bedemanden kan opbevare dokumentet

Din lokale bedemand kan opbevare Min Sidste Vilje på dine vegne. Når man har udfyldt dokumentet, har min typisk to muligheder. Enten gennemgår man det med sin familie og fortæller dem, hvad man ønsker og hvorfor det er vigtigt. På den måde er de forberedt på, hvordan man ønsker at afholde sin egen begravelse.

Da det kan være hårdt at tale om at skulle gå bort og ikke være sammen med sin familie længere, kan det dog være for følelsesmæssigt voldsomt at tage denne snak for nogle. Derfor er det også helt normalt, at man giver dokumentet til sin lokale bedemand, som opbevarer det. Her nøjes man så med at fortælle familien, at man har udfyldt dokumentet og at det kan findes hos den pågældende bedemand. Familien vil så efter dødsfaldet få gennemgået Min Sidste Vilje hos bedemanden, som har dokumentet liggende.

Bedemanden kan hernæst også hjælpe med de praktiske forhold omkring selve begravelsen eller bisættelsen, så der tages værdigt afsked.