Hvorfor er pfas farligt, når det bliver fundet i dit drikkevand?

Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) er en gruppe af menneskeskabte kemikalier, der omfatter PFOA, PFOS, GenX og mange andre kemikalier. Det er blevet fremstillet og anvendt i en række forskellige industrier siden 1940’erne.

Disse kemikalier er meget modstandsdygtige over for varme, vand og olie, og derfor er de blevet anvendt i produkter som f.eks. nonstick-køkkengrej, vandtæt tøj, pletbestandige stoffer og tæpper, rengøringsmidler og brandslukningsskum.

PFAS kan frigives i miljøet, når disse produkter fremstilles eller anvendes. De kan også komme ud i miljøet fra industrianlæg, hvor PFAS fremstilles eller anvendes i fremstillingsprocesser. Når de først er frigivet i miljøet, kan det forblive der i lang tid.

Det kan forurene drikkevandsforsyningerne og medføre potentielle sundhedsrisici for de mennesker, der udsættes for dem.

Og det er blevet sat i forbindelse med en række sundhedsproblemer hos mennesker, bl.a:

– Kræft – problemer med skjoldbruskkirtlen – højt kolesteroltal – problemer med immunsystemet – fertilitetsproblemer – børn med lav fødselsvægt – hormonforstyrrelser.

Hvad er pfas?

PFAS er en gruppe på omkring 6.000 forskellige stoffer, som først for nylig er blevet undersøgt for deres skadelige virkninger på miljøet og menneskers sundhed. De blev først introduceret i 1960’erne og blev udbredt i de følgende årtier, inden deres anvendelse begyndte at blive reguleret fra 2000 og fremefter. De to mest kendte PFAS’er er PFOA og PFOS. Begge er nu kendt for at være giftige, og brugen af dem er ved at blive udfaset i mange lande. De findes dog fortsat i miljøet og i menneskekroppen, hvor de kan forårsage en række sundhedsproblemer. Hvis du tror, at du måske er blevet udsat for det, er det vigtigt at tale med en læge.

Hvad kan pfas gøre ved os?

Vi udsættes for forurening med PFAS ved at indtage forurenet mad og drikkevand. Disse stoffer er giftige for mennesker, men generelt er PFOS mere giftigt end f.eks. PFOA. PFOA mistænkes for at være kræftfremkaldende hos mennesker, mens PFOS i øjeblikket ikke er klassificeret som kræftfremkaldende hos mennesker. Begge er også mistænkt for at forårsage reproduktive og udviklingstoksicitet, lever- og nyreskader og påvirkning af immunsystemet. Der findes ikke noget sikkert niveau for udsættelse for PFAS, så det er vigtigt at undgå dem så vidt muligt. Det kan du gøre ved at undgå forurenet mad og vand og ved at bruge personlige værnemidler, når du håndterer forurenede materialer.