Bliv klogere på brugen af TIA og LIA i din virksomhed

Kender du godt til TIA og LIA i virksomhedsøjemed, men kender ikke helt til, hvad det egentlig betyder? Og hvordan du kommer videre med din virksomheds arbejde med TIA og LIA? TIA dækker over Transfer Impact Assessment og handler om, hvordan behandlingen af persondata, der skal overføres fra EU-/EØS-lande og til lande udenfor EU/EØS. Her indgår to parter – en importør og en eksportør af data.

Det kan være nødvendigt at vurdere hver enkelt overførsel i en kontekst, og derfor anbefales det også, at fremgangsmåden er gennem spørgeskemaer, som nemt kan tilpasses og analyseres, som det giver bedst mening for jer. Det er lovpligtigt at udføre en TIA for alle dataoverførsler til tredjepartslande udenfor EU/EØS, medmindre landet er vurderet sikkert af Europa Kommissionen, som det for eksempel gælder med Storbritannien. Det kræver, at graden af beskyttelse af data i tredjelandet er tilsvarende den i EU-regi.

Bliv klogere på LIA

LIA står for Legitimate Interests Assessment og er et værktøj, der bruges til at vurdere afvejningen, der laves, når virksomheden skal behandle persondata af en hvilken som helst form. Hvis I mener, I har brug for adgang til og behandling af persondata kræver det, at I kan dokumentere et præcist formål med databehandlingen, så det kan ses, hvad jeres interesser med dataene er. Desuden kræver det, at databehandling er nødvendigt for jeres projekt, før det bliver godkendt gennem en LIA.

I har garanteret allerede været i gang med sådanne assessments eller vurderinger tidligere, men det kan nogle gange være svært helt at gennemskue, hvordan man skal komme videre med det – og her kan det i mange tilfælde godt betale sig at alliere sig med et bureau, der er vant til at arbejde med netop det, så I kan få den rådgivning og ekspertise, I har behov for til at udføre vurderingerne korrekt.