Alt du skal vide om data management

Måske har du hørt ordet ”data management” før, eller måske har du aldrig det før. Arbejder du i en virksomhed, der har en masse skrøbeligt software og data, ved du måske, hvor vigtigt det er med data management og datasikkerhed. Data management omfatter blandt andet regler og procedurer for forvaltning af data. Hertil kan man lave en dataforvaltningsplan, som sikrer, de mange aspekter af datastyring og data management. Vil du vide have mere information om data management? Så læs med herunder hvor du får en liste over alt den information, du skal bruge om data management.

Hvad er data management?

Rigtigt mange store virksomheder vælger at investere mange penge i data management og dataforvaltning. Data management og dataforvaltning er en plan over, hvordan koncernen planlægger at håndtere og sikre sine skrøbelige data – både før og efter brug af data. Der kan generes en data management plan for stort set alle former for data – herunder eksempelvis forskningsdata, metadata og meget andet. En data management plan sikrer desuden, at forsvunden data kan genfindes, at data kan opbevares løbende og herefter permanent kan opbevares og lagres uden større problemer. I Danmark er det ikke gratis at opbevare og lave en data management plan. Data management kræver software, der kan fungere til opbevaring, søgninger, adgang og meget andet – især hvis der er tale om en større virksomhed, hvor der skal bruges mange ressourcer på at opbevarer skrøbelige data sikkert.

Hvorfor er det nødvendigt?

Der er flere forskellige grunde til, at datasikkerhed og data management er vigtigt. Store firmaer og virksomheder har som tidligere nævnt et stort behov for at kunne opbevare data, som har fare for plagiering eller kvalitetssvigt. I takt med den teknologiske udvikling, der lige nu tager fart, er der opstået flere forskellige muligheder for at skabe store datamængder. Dette kan ske i forbindelse med målinger, registreringer og eksperimenter. Datamængderne kan opbevares fra forskellige forskningsområder som blandt andet naturvidenskab og humaniora. Vælger man at opgradere sin data management, er det vigtigt, at man kender de forskellige krav og regler indenfor data opbevaring. Noget data skal være tilgængeligt for offentligheden, mens andet må forblive skjult. Data som eksempelvis en virksomheds årsomsætning skal være offentlig. Der er mange forskellige aspekter indenfor dataforvaltning og data management, og derfor er det også vigtigt, at man holder tungen lige i munden, og følger de forskellige regler og love indenfor datasikkerhed generelt.